Säker förlossning med lustgas

Att vänta barn är en tid med många känslor och förväntningar men ibland även förknippat med en viss oro. Hur går en förlossning till och hur ska du hantera smärtan som är förknippad med att föda barn?

 

Oavsett hur många mammor du frågor så kommer alla svar att skilja sig något då barnafödandet är det mest personliga du någonsin kommer att uppleva. Det finns ingen som kommer att känna/uppleva precis likadant som just du. Det går inte att komma ifrån att föda barn är smärtsamt för dig men det finns smärtlindring att få och din inställning till det hela kommer att påverka din upplevelse. Här kommer vi att belysa lustgas som smärtlindring, för och nackdelar och vad du som föderska kan tänka på.

 

Mental förberedelse

Att få barn är för många en omvälvande upplevelse det är därför bra att mentalt förbereda sig inför förlossningen och tiden därefter. Det är bra att ha någon att prata med så som partner, andra (blivande) föräldrar och läsa böcker. Att mentalt försöka förbereda dig för vad som komma skall kan underlätta hela förlossningsupplevelsen. Känner du en oro är det viktigt att bearbeta den, ta så fort som möjligt ta kontakt med mödravårdscentral när du har några frågor eller känner oro. På www.1177.se  kan du läsa många praktiska råd du kan behöva inför förlossningen.

 

Vad är lustgas och hur fungerar det?

Lustgas är den vanligaste medicinska smärtlindringsmetoden som används vid förlossningar. Lustgas är en milt bedövande gas som består av en blandning av Syre och Kväve. Lustgasen dämpar hjärnans smärtimpulser. Du känner fortfarande sammandragningarna (värkarna) men lustgasen dämpar smärtan av de mest intensiva värkarna.  Det går att få olika stark koncentration beroende på vilken smärtlindring som behövs. Vanligtvis får du en lägre dos tidigt under förlossningsskedet och ju längre förlossningsarbetet fortskrider och ju mer intensivare värkarna blir så ökas mängden lustgas. Lustgas använd ibland som enda smärtlindringsmetoden och ibland i kombination av andra smärtlindringsmetoder. Många som redan innan förlossningen har bestämt sig för t.ex. Epidural väljer att ha lustgas under första och sista skedet under förlossningen. Användandet av Lustgas kan göra dig mer avslappnad och underlätta att ”andas enligt profylax” läs mer om profylax här….

Lustgas är en väl beprövad metod och det finns inga kända risker för vare sig mamman eller barnet. Värkarbetet påverkas inte heller av lustgasen.

Lustgas är en växthusgas och för personalen som ständigt utsätts för gasen är det inte hälsosamt. Det är därför viktigt med ett bra punktutsug t.ex. en Dubbelmask som fångar upp alla läckgaser och samlar ihop gaserna. Gaserna skickas sedan via ett Centralsystem till en Destruktor/ lustgasrenare som sedan spjälkar lustgasen till ofarligt Syre och Kväve.

 

Få ut det mesta av lustgasen

Väljer du att använda lustgas så kommer barnmorskan att instruera dig hur det går till på deras avdelning. Det är oftast inte krångligt dock är det är mycket som händer under en förlossning så det skadar inte att ha läst på innan.

Vid lustgas känner du som sagt av värkarna men lustgasen minskar intensiteteten. Du som föderska styr intaget av lustgasen genom att andas i masken vid behov.

Vid användandet av Dubbelmask vid lustgas går det till enligt följande:

1. Andas med djupa och avslappnade andetag så fort du börjar känna att värkarna är på väg. Då hinner lustgasen göra sin verkan när den intensivaste delen av värken är på väg (ca 30-45 sekunder efter inhalation gör gasen som mest verkan).

2. När värken är på väg att klinga av så lätta på masken andas några avslappnande andetag. Eventuella läckgaser tar det yttre höljet på Dubbelmasken så att det inte sprids ut i rummet. Vissa förlossningsavdelningar har nackband på sina Dubbelmasker som gör att masken lägger sig nedanför hakan när masken inte längre används och fångar upp ev. utandad lustgas som kan finnas kvar i lungorna en tid efter inhalationen.

3. Andas som vanligt och slappna av och invänta nästa värk.

 

Sammanfattning av för- och nackdelar med lustgas

+ Lätt att använda

+ Kan kombineras med andra smärtlindringsmetoder

+ Du styr själv

+ Du behöver inte ligga ner om du inte vill

+ Varken barn eller värkarbetet påverkas

+ Gör inte ont att använda t.ex. vid nålstick

+ Lämnar kroppen fort/ kortvarig effekt

– Kan kortvarigt göra dig dåsig

– Vissa upplever muntorrhet vid själva användandet

– Kan kortvarigt göra dig yr och illamående

– Växthusgas

Vissa kvinnor upplever att de blir lite yra och illamående under inhalationen av lustgasen det är därför är det bra att andas in vanlig luft mellan värkarna.

1177 har gjort en informationsfilm ” Så andas du lustgas” 

Mera läsning

Bra och läsvärda länkar för den som vill veta mer hur en förlossning går till och om smärtlindring i samband med förlossning:

  • Isabella Löwengrip även kallad Blondin Bella här testat att använda lustgas, se filmen här.
  • Margaux Dietz driver en Vlogg där man för följa henne under hennes förlossning när hon använder lustgas. Se filmen här.
  • Vill du läsa mer om hur en förlossning går till så kan vi tipsa om babyhjälpen och Liberos informationsfilm Dags att föda.
  • Vi vill även tipsa om Babygruppens instruktionsfilm om olika typer av smärtlindring.